България е сред 94-те страни, подкрепили решението, което обаче няма

...
 България е сред 94-те страни, подкрепили решението, което обаче няма
Коментари Харесай

ООН с резолюция за репарации: Русия да плаща на Украйна заради войната!

 България е измежду 94-те страни, подкрепили решението, което обаче няма обвързващ темперамент

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за основаване на указател на загубите, породени на Украйна вследствие на войната, стартирана от Руската федерация, и за изплащането на репарации, оповестява УНiАН.

The Washington Post осведоми, представен от украинската осведомителна организация, че резолюцията е подкрепена от 94 страни. Други 73 страни се въздържаха. 

В същото време 13 страни не поддържаха резолюцията. Сред тях: Беларус, Централноафриканска република, Китай, Куба, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Руската федерация, Сирия и Зимбабве. 
 Вижте коя страна по какъв начин е гласувала в Общото заседание на ООН
България е измежду страните подкрепили решението, което обаче няма обвързващ темперамент за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, само че такива не може да бъдат признати, защото Русия има право на несъгласие.

УНiАН осведоми, че страните от Организация на обединените нации, подкрепили резолюцията, се сплотяват към мнението, че Руската федерация би трябвало да носи отговорност за всички нарушавания на интернационалното право в Украйна, в това число и за военната експанзия, която е в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации. Москва би трябвало и да поеме отговорност и за нарушаванията на интернационалното филантропично право и на правата на индивида. 

В документът се показва още, че Русия би трябвало да понесе правните последствия от своите противоправни дейности, в това число и обезщетение за вреди, породени от войната.

Приемането на резолюцията беше коментирано от ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак.

„ За всички свои закононарушения Русия ще си заплати – в това число и с репарации. Това е волята на Организация на обединените нации “, написа той в Telegram.

Освен това президентът на Украйна Володимир Зеленски също разяснява решението на Организация на обединените нации като посочи, че след освобождението на Херсон се стигнало до дипломатическа победа в Ню Йорк. „ Общото заседание на Организация на обединените нации преди малко даде зелена светлина за основаване на компенсационен механизъм за съветските закононарушения в Украйна. Агресорът ще заплати за стореното! ", показа той в Twitter.

УНiАН напомня, че на 2 март 2022 година в друга своя резолюция Общото заседание на Организация на обединените нации приканва Руската федерация да спре военните дейности против Украйна и да изтегли всички съветски войски от украинска територия, в това число от Крим и Донбас.

На 12 октомври Общото заседание одобри резолюция по отношение на териториалната целокупност на Украйна.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР